Przepis na ciasto z mąki orkiszowej.

Uwierzcie na słowo że to ciasto rozwalił wasze kubki smakowe bo smak rewelacja !

Składniki :

  • 260g mąki orkiszowej ( 1.5 szklanki )
  • 4 jajka 
  • 230 g daktyli 
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 3 łyżki erytrytolu
  • proszek do pieczenia ( ja dałem bezglutenowy)
  • owoce i tu do wyboru do koloru, u mnie akurat wypadło na jagody


Przygotowanie :
Daktyle zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na około 20 minut, białka ubijamy. Żółtka miksujemy z odsączonymi daktylami, olejem koko i erytrytolem, następnie dodajemy białka i mieszamy. Gdy uzyskamy ładna konsystencję dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz owoce ( mieszamy ) i do pieca na 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Smacznego !!!

Przepis od: Rafał Doroszuk

Comments

Leave your comment